Thai-Laxpaket


Thai-inspireradt laxpaket med limechilisås

Fruktansvärt gott, nyttigt och thailändskt, prova kära vänner!


Ingredienser: Limechilisås:

1 påse (500 g) Findus laxfjärilar 2 dl Hemköp stirfry sweet & sour

1 citrongräs 3 lime, färskpressad
4 ark aluminiumfolie, 30 x 30 cm 2 cm ingefära, riven
3 msk Becel flytande margarin              1 msk fisksås
1 påse (500 g) Findus wokgrönsaker      1 dl koriander, grovhackad
2 klyftor vitlök, skivad
3 cm ingefära, tunt skivad
1 chili, skivad
2 lime, rivet skal och saft
Vitpeppar

Serveras med Jasminris.
.
Gör så här
Bulta citrongräset med en kastrull eller handtaget på en kniv och skär i skivor. Smörj fyra ark aluminiumfolie med flytande margarin och lägg 2 dl wokgrönsaker på varje ark och fördela laxfjärilarna på grönsakerna.

Fördela vitlök, ingefära, chili, citron- gräs och pressa lime över laxen. Krydda med salt och vitpeppar, droppa över lite extra flytande margarin. Nyp ihop paketen, grädda i ugn på 180°C i ca 18–20 minuter alternativt lägg på grillen i 10 minuter, gärna med locket nere.

Limechilisås:
Blanda sweet & sour-sås med limesaft, ingefära och fisksås. Värm upp och ta av från värmen precis innan den börjar koka och blanda i koriander.

Servera, smaklig måltid :)


SMAKLIG MÅLTID


Matanana det är fint det ni gör!

god morgon på er :)
Sitter här i skolan och har en lång håltimem, tänkte använda den tiden till något bra och jobba lite på projektarbetet. Jag klickade in på en sida och kände direkt att jag var tvungen att skriva om det som stod där! Det är om två tjejer som jobbade som volontärer i Matanana, Tanzania förra hösten. Nu ska de åka tillbaka för att stanna ett halvår och bygga upp ett halvfärdigt barnhem.
.
Såhär skriver de på sin blogg:
Vi heter alltså Jessica och Sanna vi är båda 21 år gamla under hösten 2010 åkte vi ner till en liten by i Tanzania för att jobba på ett barnhem under tre månader. Tre månader som förändrade våra liv. Vi förälskade oss i landet människorna och kulturen. När vi kom hem i slutet av december startade vi en insamling och det tog inte lång tid innan  vår nästa resa var planerad. Denna gången stannar vi om allt blir som planerat i ett halvår för att bygga klart ett barnhem som står halvklart, ge fler barn skolkläder så dem får möjlighet att gå i skolan och sist men inte minst vill vi ge fler barn minst ett mål mat om dagen.
.
Gå in på deras blogg och läs, det är så inspirerande och fint av dem.
http://matanana.blogg.se/



Rambutan festival i Thailand

RAMBUTAN MARKNAD, SURAT THANI

Surat Thani är en stad i Surat Thani provinsen i södra Thailand, där finns inga större turistattraktioner. Turister kan däremot känna igen staden eftersom man därifrån kan åka till den vackra ön Koh Samui.
.
I augusti varje år hålls en marknad som kallas Rambutan marknaden. Marknaden hålls för att fira det första rambutan trädet som planterades i Surat Thani år 1926. Rambutan trädet är ett träd med valnötsstora frukter med mjuka "taggar". Några av höjdpunkerna under festivalen inkluderar upvisningar av lokala produkter och plantor samt demonstration av tränade apor som skördar kokos från träden.
.
Rambutan är en frukt som jag tycker mycket om, lite sötaktig i smaken och den påminner lite om fläder. I miten av den finne en ganska stor kärna.

Tumblr_lgm3bzzrxj1qewj1mo1_500_large



Orkanen Irene

Igår drog orkanen Irene in över dem amerikanska östkusten. CNN uppger att minst nio personer har mist livet och det av fallande träd, trafik olyckor efter att trafikljusen har slagits ut och en man i 55års åldern begav sig ut i de extremt höga vågorna för att surfa.
.
En miljon hushåll är utan el, 8000 flygningar har ställts in och omkring två miljoner har lömnat sina hem. Nu på morgonen drar orkanen Irene in över New York och invånarna uppmanas att stanna inne. Omkring 65 miljoner människor bor i den korridor från Washington till Boston som väntas beröras av orkanens framfart.
.
Trots att styrkan på Irene har avtagit och nu klassas som en kategori ett-orkan bedöms den vara extremt farlig.

Här under är en bild från Aftonbladet, så här kan New York se ut imorgon. I Irenes spår följer stora vattenmängder och vindstyrkor på runt 140 kilometer i timmen. Bilden visar det värsta tänkbara scenariot-att vattennivån höjs till 3,6 meter över det normala, skriver norska Verdens Gang.

.

Mellan 75 och 100 millimeter nederbörd väntas komma i de flesta områden som drabbas av stormen. På vissa ställen kan det komma så mycket som 400 millimeter. Enligt sajten AccuWeather har redan en runt två meter hög flodvåg observerats längs USA:s östkust.

.



packa inför Älmhultsdagarna

Hej på er :) Nu är skolan igång och vi kommer att jobba stenhårt med vårt projekt arbete, vi ger inte upp och vi tror verkligen på oss själva. Idag håller vi på att förbereda inför imorgon då vi ska till Älmhultsdagarna. Det är en massa vi ska fixa, allt ska packas, sorteras och göras klart. Denna gången kommer vi ha med oss förkläden, armband, ringar, badsalt, hängsmycken som vi har gjort själva. Sen kommer vi också ha lite böcker och annat vi har plockat med oss hemmifrån.
.
Vi får se vi ses kanske imorgon! :)



Susanne Jansson årets hjälte 2010

Igår fick jag ett tips av Lars Ilstam som sitter med i styrelsen för Odd Fellows, Susanne Janson som driver barnhemmet i Phuket hade varit med på Tv4. Det är detta barnhem som vi har tänkt att besöka när vi gör vår resa och jag tyckte att det var väldigt synd att jag hade missat intervjun med Susanne. Jag hade tur för hela intervjun fanns på nätet.

.

Jag tycker att det är så fantatsiskt det Susanne gör, det finns många där ute som behöver kärlek och hjälp. Det som är så inspirerande är att det finns så många andra som också vill hjälpa till, ungdomar och barn. Titta på videon med Susanne, jag har sett den många gånger om :) Hon förtjänar verkligen utnärkelsen Årets Hjälte 2010!

 



Rebellerna har intagit Tripoli

Idag var det skolstart för oss igen och det första man hörde när man startade tvn imorse var att Muammar Gaddafis regim hade fallit.

.

Hans högkvarter ska vara totalförstört, 95% av Tripoli uppges vara intaget av rebellerna och tre av hans söner är gripna men fortfarande vet ingen vart Gaddafi finns. Gröna torget som har varit det symboliska hjärtat av Gaddafis regim, har döpts om till Martyrtorget av rebellerna. Tidigt imorse dansade och viftade tusentals unga människor med rebellernas röd-svart-gröna flagga.

.

Mohammed Abdel-Rahman rebellernas talesmansäger dock till AP att Gaddafis trupper fortfarande är ett hot. Så länge Gaddafi är på flykt, är det "fortfarande farligt".

.

Faktan sammanfattad från aftonbladet!



Minnesceremonin i Oslo

Idag hölls en Minnesceremoni i Oslo för de som föll offer på Utøya den 22a juli i år. Det var en känslosam cermoni med vacker musik och tal. På plats fanns bland annat den norska kungafamiljen, Jens Stoltenberg, vår statsminister Fredrik Reinfeldt och kronprinsessan Victoria.
.
Som en gåva till det norska folket har designergruppen till bt.no gjort en hemsida –Light4utoya.net – där en interaktiv världskarta visar ett ljus för alla tweets som kommer om Utøya, och varifrån i världen de kommer. Gå in på sidan, riktigt fint att se att så många deltar!
.
Här under kommer ett klipp från Svt.se, det är ett sammandrag av cermonin. Melissa Horn var på plats och spelade en mycket fin låt. Idag skickar jag en extra tanke till de i Norge!



Mumsiga pannkakor

Ca 30 min
ca 10 pannkakor
.
Ingredienser:
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
1 msk vaniljsocker
ca 50 g smör
.
Gör såhär:
1. Blanda mjöl och salt i en bunke och tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
2. Vispa sedan i resten av mjölken och vispa sist i vaniljsockert och äggen.
3. Välj själv om du vill smälta fettet och röra ner det i smeten eller om du vill använda smöret till stekningen. Jag tycker det är lättast att steka pannkakorna i smöret.
4. Grädda sedan pannkakorna på båda sidorna, glöm inte röra om i smeten då och då så att inte mjölet sjunker till botten.
5. Servera med grädde, sylt, glass eller det du tycker om :) Smaklig måltid!

 



Grattis Hanna!

Idag fyller min kära vän och projektarbetes partner 18 år, vilket betyder att vi nu båda är myndiga! Jag hoppas att hon har haft en riktigt bra dag med god mat och fina presenter. Måste tillägga att jag har världens bästa arbetspartner och jag vet att detta året kommer bli riktigt bra :)
Grattis bästa!



Ritz Carlton Hotell, Hong Kong

Många av er vet att Hong Kong ligger mig (Sofie) varmt om hjärtat och nu har världens högsta hotell öppnat vid hamnen på Kowloonsidan. Hotellet ligger i skyskrapan ICC (International Commerce Centre) och huset har 108 våningar och är 484meter högt. Hotellet ligger på våning 102 och uppåt och högst upp ligger deras swimmingpool så de kan också skryta med att de har världens högst belägna pool.
.
Ritz Carlton är femstjärnigt och har sex restauranger och ett spa, det finns 46 hissar varav två av dem är VIP hissar för de mest exklusiva gästerna. Uppe på taket finns en Skybar med 360 graders utsikt över Hongkong men observationsplanet som kommer att vara öppet för allmänheten ligger på 100:e våningen. Skyskrapan är Hong Kongs högsta och det tredje högsta i världen efter Burj Khalifa i Dubai och Shanghai World Financial Center.
.
Ett rum kostar mellan 3000-15000kr natten. Se bilder här under, mycket fint ;)


Hjälp Östafrika du också!

Just nu är minst 12 miljoner drabbade av hungersnöd i Afrika. För vissa områden är det den torraste perioden på 60 år. Länder som är drabbade av torkan är Somalia, Kenya, Djibouti, Etiopien och Uganda. Röda Korset i Somalia har delat ut nödhjälp till 162 000 människor och deras mål är att hjälpa 1,2 miljoner inom fyra månader.

Jag vill hjälpa dem och jag avskyr att se bilder på undernärda barn, människor som svälter ihjäl medans vi har det bra. Tillsammans kan vi hjälpa åt att göra det lite bättre! Just nu har Lindex en kampanj som heter "Runda upp" vilket innebär att kassapersonalen uppmuntrar sina kunder att lägga på tio kronor eller vilket belopp de vill på prissumman. Mellanskillnaden går till Röda Korsets hjälparbete i östra Afrika.

Så när du handlar den där tröjan runda upp och gör skillnad, kanske räddar just du ett liv. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Läs mer här!

gb.jpg | Ami Vitale



Mors Dag-Thailand

Idag är det den 12e augusti vilket betyder att det är morsdag i Thailand och drottning Sirikits födelsedag. I år firar hon sin 79onde födelsedag så ett stort grattis till henne! :) Runt om i Thailand dekorerar man hus och byggnader för att hedra sin drottning under hennes födelsedag. De mest spektakulära dekorationerna kan man se i huvudstaden Bangkok, längst Rachadamnoen Avenyn och i området kring det vackra Grand Palace. Drottningens födelsedag är en nationell helgdag och under samma dag firar man också Mors Dag.
.
Barnen firar sina mammor med vita jasminblommor och med sången "Kha Nam Nom". Fredag, 12 augusti, 2011.



Ny design

Ursäktar röran men jag håller på att trixa med den nya designen så om sidan ser jättekonstig ut tryck F5, då ska den ut som den ska. Jag vet att vi har bytt design på blogget ett par gånger men vi måste hitta den som passar oss bäst :) Nu ser det bra ut så jag hoppas ni också tycker om den.
.
In med det nya

Ut med det gamla ;)



believe in your dreams

Jag måste säga att det är fantastiskt roligt att få så fina kommentarer! Det är inte så ofta vi får kommentarer men när vi får dem är det så roligt att läsa era tankar och vad ni tycker. Vi fick nyligen en väldigt inspirerande och fin kommentar och med hjälp av sånna kan man komma långt. Det är roligt att det finns de som verkligen tror på oss och på det vi gör. Det tackar vi för och vi lovar att vi ska kämpa vidare för vi ska nå vårt mål :)
.
''Believe in your dreams, just like we do"

Mc5_sapcbb_srt2vaa_large



Alanya, Turkiet

Idag åker min kära vän och projektarbetes partner Hanna till Alanya i Turkiet. Jag kan inget annat än att vara avundsjuk men jag hoppas verkligen att hon får en helt fantastisk vecka, med sol, god mat och en massa bad :)
.
Historia  och fakta om Alanya:
Alanya ligger i Turkiet som jag tidigare skrev. Staden grundades redan på 1200-talet runt en borg uppe på en klippa vid kusten, då hette staden Alaiye. 1933 döptes staden om till Alanya som staden ockå kallas idag och under de senaste årtionden har staden vuxit rejält främst tack vare turismen som har blomstrat sedan 1980-talet. Idag har staden ca 98 627 invånare och de flesta turisterna som åker till Alanya är skandinaviska, nederländska, finska, ryska, polska och tyska.
.
Sevärdheter:
1. Egirdir, En enormt blå bergssjö i ett vilt landskap, det är tar cirka tre timmar med buss från Antalya.
2. Termessos, Det är en dramatiskt belägen ruinstad. Det beskrivs som ett turkiskt Macchu Picchu och det är en av landets absolut mest spännande och vackraste antika lämningar. Ta dig dit med hyrbil eller taxi.
3. Aspendos. En antik teater mellan Antalya och Alanya. Det finns plats för 15 000 åskådare.
4. Köprülü Kanyon, är en spektakulär nationalpark med djup kanjon och pinjeklädda berg. Där finns forsränning, forellmiddag och den vackra antika staden i Selge. I detta området finns varg och gåsgam. 
5. Pamukkale, vita kalkstensklippor och varmt vatten, klipporna serut som bomull eller is. Det tar 6 timmar med buss från Antalya.
.
Stränder:
Side är en milslång strand med sammetslen sand och långgrunt vatten. 
Olympos beskrivs som en hippiestrand med vackert läge och klappersten.
Phaselis har ett naturskönt läge och där inte så mycket folk.
Kleopatrastranden i Alanya, mjuk sand, saltvattenfrasande bränningar och mycket folk.
.
Snabbfakta:
Valuta: Lira
Språk: Turkiska
Religion: Islam
Tidsskillnad: 1+
.
Lite resetips och nu hoppas jag att Hanna har en underbar vecka där :)


Ramadan 2011

I Thailand finns det lite mer än 67miljoner människor, ca 95% av dem är buddhister och ca 3,8% muslimer. Idag den första augusti börjar Ramadan, den heliga månaden. De inleder en månads fastande.
.
När solen går ner bryts fastan och de får de äta igen, vad man äter skiljer sig mycket mellan länderna. Av det jag har läst ska harira, en linssoppa vara populär och man äter också dadlar. Någon timme innan solen går upp går en man runt och tutar i en lång lur. Det är som en väckarklocka för att man ska hinna laga lite kaffe, göra gröt och få något i sig innan fastan börjar igen.
.

För muslimerna är Ramadan en månad av familjegemenskap och religiös rannsakan. Man gör en ansträgning att vara en god människa, man tänker på de fattiga och de som inte har det lika bra.

 

 

5999802234_2277b56fce_z_large



RSS 2.0



  RSS 2.0


ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se