Project Tsunami

Vi tänkte presentera vår blogg och vårt projektarbete lite mer för er så vi har skrivit ihop ett litte inlägg till er. Bloggen Project Tsunami drivs av Sofie Kihlström Sp09Sp och Hanna Wiik Olsson Sp09EI. Som vi tidigare har skrivit startade vi denna bloggen för att vi skulle kunna skriva om vårt projektarbete, restips, spännande recept och lite av det som händer i världen just nu.

Just nu går vi båda två andra året på gymnasiet men har redan nu på vårterminen börjat med vårt projektarbete och det för att kunna göra det möjligt. Vårt arbete kommer vara inriktat på tsunamin som drabbade bland annat Thailand julen 2004. För oss kändes det som ett självklart arbetsområde då vi båda håller Thailand varmt om hjärtat och tsunamin tog hårt på oss även om vi inte var där och upplevde den fysiskt. Vi har alltid velat se hur landet och människorna har repat sig efter naturkatastrofen och hur de har byggts upp igen.

.
Vår tanke är att under det skriftliga arbetet göra en forskande resa ner till Thailand i början av 2012 för att med egna ögon se förändringarna efter tsunamin. Syftet med vårt projektarbete är att få en bättre förståelse för hur naturkatastrofen drabbade folket och hur livet har gått vidare. Projektarbetet kommer att ge oss en otrolig livserfarenhet och vi kommer lära oss väldigt mycket av det, både spårkligt och kunskapsmässigt! Under resan vill vi också besöka en Thailändsk skola som ligger på Koh Lanta och vi har också tänkt att besöka ett barnhem i Phuket för tsunami drabbade familjer. Vår idé är att starta resan i Phuket och sedan besöka många små öar på vägen till Koh Lanta, öarna drabbades väldigt hårt av tsunamin och vi vill undersöka de på närmare håll för att kunna gå in på djupet.
.
Detta är lite kort vad vi har planerat och tänkt oss hittills. Missade ni den personliga presentationen av oss, ingen fara klicka på våra namn för att läsa inläggen. Hanna & Sofie


Sakura Festival

På fredagarna framöver tänkte vi skriva om lite restips och utflyktsmål, det mesta vi kommer att skriva om kommer vara platser och ställen vi själva har varit på. Men första inlägget i denna kategorin tänkte vi börja med Japan, vilket är ett land ingen av oss har varit i men båda vill åka till. Vi hittade dessa fantastiska bilder och kände oss nästan lite tvugna till att skriva lite om det.
.
Sakura är det japanska namnet för landets inhemska körsbärsträd. En av de viktigaste händelserna i Japan är när körsbärsträden blommar, de olika skedena i blomningen påminner människan om livets föränderlighet. Japanerna hyllar körsbärsblomningen genom högtiden Hanami. Högtiden äger rum varje år vid blominingen och i de sydligaste delarna är detta i januari och i de norra delarna är det i maj. Blomningstiden varar bara några dagar och det är ett tecken på att våren har kommit, familjer och vänner träffas i de stora parkerna för att ha picknick. Blomman har dyrkats sedan lång tillbaka och den är också Japans nationalblomma.
.
Den 30e april firas Körsbärsblommans Dag i Kungsträdgården mellan kl. 13.00-16.00. Det är ett sammarbete mellan Kungsträdgården, Japanska Föreningen och Östasiatiska Muséet, vill ni läsa mer om det klicka här. Har ni möjlighet att åka dit gör det för det verkar vara sagolikt, kolla in bilderna vi har hittat.


Ann-Louise Hansson skänker pengar till barnhem i Phuket

Igår hade tv programmet Klockan åtta hos stjärnorna premiär på kanal 4, där träffas fyra stjärnor som lagar mat till varandra och vinnaren skänker vinsten till välgörande ändamål. I det första programmet var det schlagerstjärnan Ann-Louise Hansson, journalisten Erik Hörstadius, Magdalena Graaf och näringslivshistorikern Edward Blom som tävlade mot varandra. Det blev två vinnare och det var Edward Blom och Ann-Louise Hansson, så de fick alltså 7500kr var att skänka till välgörande ändamål..
.
Varför skriver vi då om detta? Jo det gör vi för att Ann-Louise Hansson valde att ge sina pengar till ett barnhemmet i Phuket. Det är det barnhemmet vi tänker besöka under vår resa ner till Thailand.

bildällaEn påsk hälsning till er

Här kommer en liten påskhälsning till våra fantastiska läsare! Vårt arbete har fortsatt även på påsklovet och redan vår första lediga dag promotade vi bloggen lite. Hoppas att några har hittat hit. Igår njöt vi av en välförtjänt grillkväll tillsammans med en vän. Imorgon åker Hanna iväg igen för att åka skidor, så jag hoppas att hon har alla benen i behåll när hon kommer tillbaka :)
Hoppas att ni också har haft en riktigt härlig vecka och att ni har tagit tillvara på den härliga vårsolen.Välgörenhetsgala för Sydafrikanskt barnhem

Hittade en kort artikel om tre supertjejer!

Gymnasieeleverna Julia, Lisa och Elin ville hjälpa Sydafrikas utsatta barn.
Under sista terminen på Samhällsvetenskapliga linjen valde de att göra en välgörenhetsgala för ett barnhem i Sydafrika.
De tog kontakt med Maria Montazami och Hasslösångaren Caj Karlsson och fick båda två att hjälpa till. Maria skickade ett förinspelat videoklipp och Caj stog under galans gång på scenen. Intäkterna från biljettförsäljningen och förtäringen skänktes till barnhemmet i Sydafrika.
– Snart så ska vi åka ner till Sydafrika på klassresa och hälsa på barnhemmet, säger Lisa Ehrlow.
Galan arrangeras en söndag i skolans aula.


Blir man inte glad av att läsa detta? Man blir inspirerad att jobba för något bra, och det hoppas vi kunna göra med vårt projektarbete!Nytt jordskalv i Japan

Oroligheterna i Japan fortsätter, idag drabbades de av ett nytt jordskalv. Ett nytt skalv uppmättes idag i nordöstra Japan, det var ett skalv med magnituden 7,4.  Skalvets centrum ligger 6,6 mil från staden Sendai och ca 12 mil från Fukushima där kärnkraftsverket ligger. En tsunamivarning utfärdades men drogs sedan tillbaka.
.
I Tokyo svajade byggnaderna och enligt nyhetsbyrån Kyodo kan skalvet ha orsakat skador som ännu inte har kunnat upptäckas. /Sofie
Bildkälla


Radioaktiv läcka stoppad i Japan!

Vi har inte skrivit så mycket om kärnkraftsproblemen som Japan fick efter Tsunamin den 11e mars, men nu tänkte jag ta upp lite om det. Som ni säkert vet har de haft stora problem med att täta läckaget från kärnkraftsverket i Fukushima, väldigt stora mängder radioaktiva avfall har därför kommit ut i luften och vattnet.

Idag rapporterar Jiji Press att Tepco som äger
kärnkraftverket i Fukushima har lyckats stoppa läckaget
av radioaktivt vatten nu på onsdagsmorgonen. De har
sprutat in kemikalien natriumsilikat, (flytande glas), för
att få marken att stelna nära den plats, varifrån det
högradioaktiva vattnet sipprade och rann ut i Stilla havet.
Trots att de nu har stoppat läckan tvingas Tepco
att släppa ut kontaminerat vatten i havet på grund av
att de inte har några lagringsmöjligheter.

Man har gjort prover på vattnet som har använts för
att kyla reaktor 2 och de visade en strålning på fem
miljoner gånger högre än tillåtet. Reuters uppger att
myndiheterna är oroliga för att radioaktiviteten har
spridit sig långt utanför katastrofzonen.

Den japanska regeringen väntas sätta av drygt tre biljoner yen vilket är ca 220 miljarder kronor till katastrofhjälp. Den första extrabudgeten ska användas till återuppbyggnad av vägar, skolor och hamnar. De ska också vidta åtgärder för att hjälpa skalvdrabbade människor i nordöstra Japan att hitta jobb.

Vill ni läsa mer om detta kan ni gära det över på Nyhetskanalen, klicka här.

Bilkälla


Mirakelhunden väcker nytt hopp i Japan

Det är nu lite drygt tre veckor sedan tsunamin drabbade Japan och att hitta överlevande nu känns nästan omöjligt, men nu har det återigen väckts nytt hopp!
.
En gigantisk operation inleddes igår längst den norra kusten i Japan, 17000 japanska och 7000 amerikanska soldater gav sig ut på en sökning efter de fortsatt 16 375 saknade människorna. Deras mål var att hitta och omhänderta de döda kropparna men det som skulle bli ett mardrömsuppdrag förvandlades till ren glädje.
.
På ett hustak såg de en brun hund springa omkring. Mo alla odds hade hunen överlevt ute på havs genom att bo på ett hus som svepts ut i vattnet av flodvågen.
.
Det är en riktigt fantastiskt historia och det väcker nog hoppet för många som drabbades av tsunamin. Vill ni läsa hela artikeln kan ni göra det över på aftonbladet.

BildkällaDet här är jag

Hej allihop!
Sofie har ju berättat lite om sig i ett tidigare inlägg och jag ska nu göra detsamma.

Jag heter då Hanna och läser andra året på det samhällsekonomiska programmet på Haganässkolan i Älmhult. Jag bor en bit utanför Älmhult, som många anser är lika med ingenstans, men jag måste säga som Sofie att det är otroligt skönt på ett vis och att jag stortrivs hemma. Dock har jag en rastlös själ och det har jag ärvt efter min kära far, vilket vem som helst som känner honom kan intyga på.

Ridning, fotboll, friidrott dans och undervattensrugby är väl lite av det som jag sysslar med på min fritid, mycket tack vare pappa. Mamma står då för ordningen och strukturen hemma, utan henne hade det varit kaos. 

Jag älskar att resa och göra saker för att bryta det tråkiga vardagsmönstret så när Sofie frågade mig om jag var interesserad att satsa på denna idéen tog det inte lång tid innan jag sa ja. Nu satsar vi på att uppfylla vår dröm!


RSS 2.0  RSS 2.0


ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se