Happy New Year!

Happy New Year Allihopa!
Vi har haft svart att hitta internet men allt har gatt bra :) Vi fick aka buss fran Bangkok vilket vi inte hade ráknat med, 90 mil pa buss. Idag har vi hyrt moppe och kort runt i den sodra delen av Phuket, Nai Harn, Chalong och Kata. Mycket fint och bad, god mat och trevliga manniskor! Gott nytt ar allihopa :) Har smallst det redan raketer och vi ska ga ner pa stranden och titta pa dom.Thailandsresa som projektarbete!

Dagen innan vi åkte, 27e december var vi med i Smålandsposten :) Det var en jättefin artikel skriven av Olivia Gunnarsson på Haganässkolan. Här under kan ni läsa artikeln :)

.

Thailandresa som projektarbete!

Många treor på Haganässkolan är just nu igång med sina olika projektarbeten, inte minst Hanna Wiik Olsson och Sofie Kihlström på samhällsprogrammet. Men deras projektarbete skiljer sig ganska mycket från det vanliga. Huvuddelen av deras projekt cirkulerar nämligen kring en resa till Thailand som de snart ska ge sig iväg på.

.

Den 28 december lämnar Sofie Kihlström och Hanna Wiik Olsson Sverige för fyra veckor i Thailand. Men det är inte för solens skull de reser, även om den lär bli svår att undvika. Istället ska de resa i tsunamins spår och besöka de platser som drabbades värst när flodvågen drog in i december 2004. Syftet är att undersöka hur lokalbefolkningen har drabbats och hur man har återhämtat sig. De vill också jämföra hur det har förändrats och om man har förbättrat säkerheten efter flodvågen. Detta ska dokumenteras bland annat med hjälp av systemkamera och filmkamera.

  • Vi ska intervjua lokalbefolkningen för att få deras version av katastrofen. Här i Sverige har vi mest fått turisternas version medan det var lokalbefolkningen som drabbades värst, berättar de.

De planerar även besöka ett barnhem som startades av en svensk kvinna som förlorade sin familj i katastrofen. Redan i januari började de planera och hade tidigt en plan för projektet. Därför har det varit lätt att få igenom idén, lärarna har bara varit positiva.

.

Sofie kom med idén och det dröjde inte länge innan Hanna hakade på. Båda tjejerna gillar att resa och har även varit i Thailand tidigare men då som turister. Eftersom projektarbetet innebär så stora valmöjligheter så tyckte de att det var ett bra tillfälle att väva in reseintresset med skolan. Alltså bestämde de sig för att göra ett arbete om Thailand.

- Jag är en idéspruta som kommer på nya saker hela tiden och då är det bra att Hanna tar ned mig på jorden igen, förklarar Sofie.

.

Tjejerna har haft en hektisk tid med mycket arbete för att kunna finansiera resan, och det har inte alltid varit så enkelt. Cirka 300 företag i älmhultstrakten har blivit tillfrågade om de vill sponsra resan. Endast ett trettiotal av dessa har svarat på ansökan och av dessa har sex stycken varit villiga att hjälpa till. Resterande pengar har samlats in genom trädgårdsarbete, målning, loppisar och försäljning av bland annat smycken. Hela sommaren jobbade de för att få in pengar. Samtidigt har de skaffat sig mycket grundkunskaper om katastrofen.

.

Det enda som är bokat är flygresan och första hotellet. De har sedan bestämt vilka orter de ska besöka men boende, mat med mera ska de lösa på plats. Trots det är de inte nervösa, i alla fall inte ännu.

  • Jag hoppas vi kommer dit och hem, säger Hanna. Och så klart vill vi hitta den information som vi vill ha, men också uppleva och se mycket och träffa många nya människor.

Kanske det kan bli tid över för lite sol och bad också, och i så fall skulle Hanna gärna vilja ta dykarcertifikat.

.

Gammal bild ;)Då bär det av :)

God morgon eller kanske vi ska säga god natt?
Vi är precis uppstigna och ska snart köra iväg mot tåget som kommer ta oss till Kastrup :) Om några timmar sitter vi på ett SAS plan ner till Amsterdam. Där vi ska vi vara några timmar innan vi åker med China Airlines till Bangkok.
.
Klockan 06.45 imorgon kommer vi landa i Bangkok sedan får vi se hur vi kommer ner till Phuket. Som det ser ut här hemmifrån finns det inte många inrikesflyg. Skulle det vara så att det inte finns några flyg har vi en back-up plan att åka in i Bangkok (Sai Thai Mai) och ta en buss ner till Phuket. Det tar lång tid men det gör inget då vi antagligen kommer att behöva sova lite :)
.
Hoppas ni får en bra dag, nu åker vi :)
.

Tumblr_lftwi1c3ph1qbcqmwo1_500_largeÅterförenades med familjen efter 7 år!

Idag är det dags för den sista packningen, nästan allt är fixat och det känns riktigt bra :) Ska bli så spännande att komma iväg nu. Gick in och skulle kolla lite information och hittade en fantastisk artikel, var bara tvungen att skriva om dnt för det var verkligen ett julmirakel.
.
Som vi skrev igår var det 7 år sedan tsunamin slog till och detta är en historia om en liten flicka försvann från sin familj i Indonesien. Efter 7 år har de nu återförenats.
.
Mary Yuranda var bara sju år när vågen slog till i Indonesien och efteråt hittades hon av en gammal änka som tog henne till Banda Aceh. Där tvingades hon att jobba och tigga men efter sju år fick hon nog och rymde. Mary Yuranda åkte till ett kafé i staden Meulaboh och en taxichaufför kände igen föräldrarna från hennes beskrivning.
.
Detta kan man verkligen kalla julmirakel! Det är fantastiskt :)
.7 år sedan tsunamin

Det var idag 7 år sedan länderna kring den indiska oceanen drabbades av en tsunami med förödande konsekvenser. Jordbävningen med en magnitud på 9.1 på richterskalan hade enligt USGS sitt epicentrum 16 mil utanför den indonesiska ön Sumatras västra kust. Länderna runt den Ostindiska oceanen som drabbades hårdast var Indonesien, Thailand, Sri Lanka och Indien, dödssiffrorna varierar än idag. Nationalencyklopedin skriver att tsunamin krävde ca 230 000 liv medan USGS har en siffra på 286 000 dödade, vi kan nog aldrig säkert säga hur många som fick sätta livet till denna dag.
.

National Geographic uppger att tsunamin som drabbade Ostasien 2004 kan ha varit en av de kraftigaste och dödligaste som människan någonsin har upplevt. Vågarna sägs ha varit upp mot 15 meter höga som högst, på andra platser beskrivs inte vågor utan en extrem flodvåg med översvämning.

.

Idag skänker vi en extra tanke till alla offer av tsunamin 2004, familjer, vänner. Vi tänker på er alla 

.

.377985_243285742397822_100001491956712_709096_858783064_n_large

A very merry Christmas!

Vi vill önska alla er underbara läsare en riktigt God Jul med vänner och familj! Vi hoppas att ni får njuta av god mat och att tomten kommer till er alla :)
.
Vi vill också passa på att tacka alla som har hjälpt oss med vårt arbete, familj, vänner och släktingar, ni betyder så mycket  Vi vill också tacka och änska våra sponsorer en riktig God Jul för utan er hade vårt arbete inte varit möjligt :) Tack!
.


Daimtryfflar

Dan före dopparedan! Bjuder med mig av ett supergott och enkelt recept på daimtryfflar, tar inte lång tid och det är perfekt att göra om man tycker att något saknas på godisbordet ;)
.
Ingredienser:
100g mörk/ljus choklad
½ dl grädde
½-1 dl krossad daim
Lite kakao eller florsocker att rulla dem i
.

Gör följande:

1. Hacka chokladen fint och lägg i en skål eller bunke, koka upp grädden och slå över chokladen och rör till en jämn och fin smet.

2. Krossa daimen med hjälp av en plastpåse och hammare. Häll daimen i smeten och lägg sedan smeten på en tallrik.

3. Låt stå i kylen någon timma och forma sedan till små bollar och rulla dem i kakao/florsocker.

4. Förvaras i kylskåp eller rumstemperatur, jag har gjort båda och det funkgerar bra :)

.

 

3475991028_c42d8d3233_largeIca Maxi ny Sponsor!

Dagen innan julafton, tänk vad tiden går snabbt! Vi kan också fira denna dagen lite extra för vi har fått en ny sponsor och det är ju glada nyheter såhär vid jul :).
.
Vår nya sponsor är Ica Maxi  Stormarknad i Älmhult, vi är så oerhört tacksamma för detta och det var en fin julklapp till vårt arbete. Jag tror de flesta av er som läser denna bloggen vet vad Maxi är för något men för er som inte vet är det en stor livsmedelsaffär, men där finns också böcker, leksaker, media med mera.
.
Gå in på deras hemsida för att ta del av en massa erbjudanden, Ica Maxi Älmhult.
Besök dem på adressen:
Silverdalsgatan 3
34331 ÄLMHULT
.
Tusen tack! :)
.Kyckling med Cashewnötter

Igår lagade jag lite Kyckling och Cashewnötter, något som jag mycket tycker om! Kommer äta det mycket när vi är iväg. Detta receptet är bra för det blir riktigt gott och det är lätt att laga ;)
.
Kyckling med Cashewnötter
.
4 Port
vitlök
400g kycklingfilé(er)
60g Cashewnötter
1st gullök
1st purjolök
½ blomkålshuvud
½ broccoli
10msk oystersås
1tsk fisksås
1 nypa socker
10msk vatten
Gör såhär:
1. Fräs vitlöken i olja, lägg sedan i kycklingen och stek på hög värme så att den blir genomstekt.
2. Tillsätt övriga grönsakerna i woken/stekpannan och fräs dem tillsammans med kycklingen.
3. Tillsätt oystersås, vatten, fisksås och socker.
4. Lägg till sist i cashewnötterna och garnera med torkad thaichili. Servera med ris eller nudlar.
.
Smaklig Måltid! :)
.
Cashew-kyckling-1-550_large


Reserutten i Thailand

Idag är det bara en vecka till vi beger oss mot vårt stora äventyr, tänk vad tiden har gått fort. Vår långa nedräkning börjar nu närma sig sitt slut. Det känns spännande att vi verkligen snart kommer iväg!
.
Det kan ju vara dags att berätta vår planerade reserutt för er :)
1. Den 28e deember flyger vi från Kastrup --> Bangkok, där vi landar tidigt på morgonen. Vi hoppas där hitta ett billigt men bra inrikesflyg till Phuket, går inte detta finns alternativen tåg eller VIP bussar.
2. I Phuket kommer vi bo i Karon, där stanna vi till den 4e januari, sedan har vi  inte bokat något mer men har en klar bild över vilka platser vi vill besöka.
3. Den 4e januari beger vi oss till Muang Mai på norra delen av Phuket ön och där ska vi hälsa på barnhemmet som grundades efter tsunamin.
4. Vi tänkte ta oss ut till ön Koh Yao Noi, som är en liten ö med lite turister där vill vi uppleva ekoturismen och följa lokalbefolkningens vardag.
5. Koh Yao Yai, grannö till den föregående ön med fantastiskt landskap och natur.
6. Koh Phi Phi, en ö som drabbades mycket hårt av tsunamin och här hoppas vi kunna få mycket bra information till vårt arbete.
7. Koh Lanta, här finns en skola vi kan besöka om vi är där på rätt veckodagar, detta vet vi ännu inte.
8. Vårt näst sista stopp på resan är Ao Nang, Krabi är därifrån flyger vi sedan den 22a januari till Bangkok.
9. I Bangkok, huvudstaden kommer vi att vara en natt, (två dagar).
10. Natten den 24e januari flyger vi mot ett kallare Sverige igen och vi hoppas att vi har fått vara med om en helt fantastisk resa, nya erfarenheter och upplevelser.
.
A. Köpenhamn, B. Amsterdam, C. Bangkok, D. Phuketbehind the camera

Nu börjar det närma sig jullovet och idag hade vi en intervju med Smålänningen, vi fick lite kort berätta om vad vi hade pysslat med sen den förra intervjun. Hur det kändes inför resan och vårt mål med den, sedan var det dags för ett foto. Djenneta fick en bra "behind the camera" bild, thank you!
.
Vi har också växlat in lite pengar idag, ett tack till lillebror för hjälpen. Läste på Forex Semesterindex att Thailand tillsammans med Vietnam är det billigaste semesterlandet och destinationen för tillfället.
– Priserna har stigit på övriga destinationer det senaste året men i Thailand har de varit oförändrade. Det gör att Thailand fortfarande erbjuder riktigt låga priser på bland annat hotell och mat, säger Mattias Varén, på FOREX Bank.
.
Ja detta är ju bara positivt för oss, glada nyheter :) / Sofie
.Happy Walk är i Mål

Hoppas allt är bra med er :) Tyvärr har vi inte kunnat uppdatera bloggen så mycket den senaste tiden eftersom vi har haft galet mycket att göra. Det börjar nu närma sig resan och det mesta är färdigt och det känns bra. I veckan har vi gått igenom vår budget och blivit intervjuade av skolans media team. På tisdag väntar en intervju med Smålänningen.
.
Idag är en stor dag för Happy Walk gänget, efter 45 dagar och 90mils promenerande kommer de idag fram till målet, Barnhemmet i Muang Mai. Det är helt fantastiskt, ska bli så kul att få se bilder på när de kommer fram :) Det har varit så roligt att få följa hela deras resa! De avslutade ett inlägg med dessa vackra ord-
"

I det här landet verkar det som att man lärt sig att ett leende, en utsträckt hand och att dela med sig av det man har, hur lite det än må vara, är värt mycket mer än att ha en massa saker för sig själv.

Det thailändska folket har fått mig att vilja bli en bättre människa.

Det är inte vad man har i handen, utan vad man har i sitt hjärta som är det viktigaste."

.

Tumblr_lw0vfycxwc1qjjquso1_500_large1 000 000 bath!

Lucia idag, hoppas ni alla bjuds på vacker sång och pepparkakor, kärlek och gemenskap :)
.
Happy Walk kan nu stolt presentera att de har nått och passerat 1 000 000 bath, alltså en miljon bath i insamlade pengar till barnhemmet! Det är helt fantastiskt, inspirerande och vilken glädje, tänk att vi har kunnat följa dem under hela resans gång. I veckan har de räddat en liten katt och på lördag kommer de nå sitt mål.
.
De har också bytt bloggadress, den är: http://happywalk.webblogg.se/
Hoppas ni får en trvlig Lucia allihop, Sofie & Hanna
.Ny Sponsor! Tapetserarverksta´n Diö

God kväll på er,
vi håller på för fullt med mailande och småsaker som ska fixas. Idag har vi något roligt att berätta! Vi måste presentera en ny sponsor till vårt Porjektarbete. Tapetserarverksta´n i Diö har valt att sponsra oss och vi är otroligt glada för det.
.
Här är lite information om Tapetserarverksta´n:
I min verksamhet som tapetserare så stoppar jag och klär om möbler av alla de slag. Det rör sig om alla slags möbler soffor, fåtöljer och  stolar  från 1700-talet fram till moderna möbler från 1900-talet. Jag syr också dynor och inredning till båtar, husvagnar och bilar. Jag har försäljning av möbeltyger och alla slags tapetserarmaterial. Eftersom jag även är läderdoktor så får jag en hel del uppdrag som gäller lagning av tex. lädermöbler och klädsel i bilar. Min verkstad har jag  på Gemlagatan 3 i Diö, det är i Gemla möblers lokaler.
.
Adress:
Tapetserarverksta´n
Gemlag. 1
343 71 DIÖ
.Eva Bergdahl 96år har skaffat en blogg!

Kommer ni ihåg 96åriga  Eva Bergdahl som i höstas flyttade till Thailand? Det var i slutet av september som Eva gjorde sitt livs längsta resa, hon trillade och bröt revbenen på flygplatsen men det var inget att klaga på.
.
Hon pratade om att hon skulle köpa en gul bikini så att hon kunde bada. Hon är en riktigt härlig pigg dam och det är verkligen inspirerande. Nu har hon också skaffat sig en blogg där man nästan varje dag kan läsa uppdateringar om hennes nya liv. Det är så härligt och hon skriver om att hon vill rida elefant och att hon har åkt motorcykeltaxi med sidovagn.
.
Gös som oss och kika in på hennes blogg, det sprider värme här i det kalla Sverige!
Evas blogg: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4263
.

Eva Bergdahl i trädgården i Cha Am. Foto: Privat.

BildkällaLite nytt i lager

Hejsan Hoppsan!
Hoppas alla hade en trevlig helg. Idag var vi på Smålandsposten i Älmhult, vi blev intervjuade angående projektarbetet och det kändes bra. Blir spännande att se det i tidningen sen :)
.
Idag uppdaterade vi vårt album på vår Facebook sida, nu finns det mer julklappar att handla till nära och kära. Kika gärna in och för att hitta dit sök på Project Tsunami på facebook. Här kommer lite smakprov:
.
Allt har vi gjort själva!Lebua at State Tower Hotel

Vi tänkte komma med en liten fredags nyhet! Vi tycker det är roligt och vi hoppas att ni också tycker det är kul :) Den 22a januari kommer vi flyga från Krabi till Bangkok för att ta del av Thailands vackra huvudstad Bangkok innan vi flyger hem till Sverige igen. Vi kommer att tillbringa nästan två dagar i Bangkok och vi har bokat vårt hotell som vi ska bo på en natt.
.
Natten kommer vi att tillbringa på Lebua at State Tower Hotel, ett mycket centralt hotell som ligger vid Silom Road. State Tower har 68 våningar och är 247meter högt, på den 64: e våningen ligger Sirocco världens högst belägna uteservering med panoramautsikt över Bangkok. Förhoppningsvis kommer resan ha gått bra så långt, vi får verkligen njuta av de sista dagarna/natten!
.
Vi tror detta var ett bra val, besök gärna deras hemsida för att läsa mer :) Lebua
Lebua är markerat med ett A på kartan :)


Kort Uppdatering

Goddagens!
Fredag och det är nu är det snart dags för lite välförtjänt helg, vi gör en liten snabb uppdatering om vad vi har gjort de senaste dagarna. Igår var Hanna med på en välgörenhetskonsert för Afrikas Horn, det gick jättebra och det var en lyckad kväll. Vi tog också kontakt med alla lokaltidningarna och vi fick lite tips från Lars om en plats vi skulle besöka när vi är iväg. Idag hade vi möte med vår medbedömare Emma Ahlqvist, vi gick igenom det skriftliga och det kändes bra att få lite feedback :)
.
Igår lade vi upp bilder på våra sista smycken, ni kan hitta de på vår Facebook sida (Project Tsunami). De är ute till försäljning och det kanske kan finnas någon fin julklapp där.
.
375381_234449619955833_108162009251262_599808_1512716764_n_large


RSS 2.0  RSS 2.0


ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se