off to Prague

Imorgon tidigt på morgonen bär det av till Kastrup för att ta ett flyg till Prag, Tjeckien. Här kommer jag och familjen spendera en vecka och vi kommer att åka runt på en massa sevärdheter.
.
Listan på saker jag ville göra i Prag blev ganska lång, här kommer lite av den.
Jag vill besöka Gamla Stan och sitta på torget och mysa på caféer, titta på den gamla, vackra Krutporten. Jag vill gå över Karlsbron och vandra upp för Petrinkullen och se ut över Prag. Åka till ön Kampa, promenera i Vojanovy Sady och den kungliga parken Belvedere, träffa kusinen och bara njuta av livet.
.
Listan över saker som kan göras i Prag är lång och på min lista finns ett 20tal andra sevärdheter än de jag nämnde här. Hoppas ni får en riktigt härlig vecka, Sofie =)

Tumblr_lcmp6044oz1qc6md1o1_500_large

bkällaMors Dag

Idag är det mors dag så ni har väll inte glömt att fira er mamma? Men varför firar vi egentligen mors dag? Vi försökte undersöka det lite men det finns lite olika svar och här kommer dem :)

 

Första svaret vi fick: 1905 var det en amerikansk lärarinna som hette Ann Jarvis, hon ville högtydlighålla sin mors bortgång. 1908 ansåg metodistkyrkan att moderskärleken borde hyllas. Redan 1913 fastställde den amerikanske presidenten att dagen skulle firas andra söndagen i maj. Här i Sverige och de andra skandinaviska länderna och Storbritannien infördes mors dag först 1919. Det svenska initiativet togs via Cecilia Bååth-Holmberg, som flyttade firandet till den sista söndagen i maj från den andra söndagen i maj.

 

Det finns också källor som tyder på att firandet av mors dag kan vara ännu äldre. Det ska ha funnits så tidigt som år 1607 i Storbritannien, det var en folklig helgdag där man hedrade mödrarna. Storbritanniens Mothering Sunday från 1607 var egentligen ett missförstånd då det kyrkliga begreppet misstolkades. Den ursprungliga traditionen innebar att man skulle besöka och offra i församlingens moderkyrka.

 

Det finns också en ännu äldre version, vilket tyder på att mors dag skulle kunna härsamma från de gamla grekerna och det gamla rommarriket. Att man skulle ha valt månaden maj är ingen en slump. Månaden maj är livets månad, det är då allt växer så det knakar och det blir liv i naturen. De firade Moder Natur, men inte vilken Moder Natur som helst. Genom bål offrades saker och ting som befolkningen hade samlat till gudinnan Rhae, fru till Cronos och mor till världshelheten och alla gudar. I det gamla romarriket hade man ett liknande firande men istället offrades gåvor till gudinnan Cybele. Firandet kallades för Hilaria och det ska ha pågått i tre dagar mellan den 15:e till 18:e maj.

 

Det blev en liten historie lektion, välj själva vilken av historierna ni tycker är mest spännande men glöm inte att fira er mamma idag. En extra kram eller varför inte laga middagen? Det uppskattas alltid :)
.

Tumblr_lhzmwy4o3x1qfdig2o1_500_largeGrimsvötn Island 2011

Förra året hade vulkanen Eyjafjallajökull på Island ett flertal utbrott. I lördags var det dags för vulkanen Grimsvötn som ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajökull att få utbrott. Grimsvötns utbrott tros vara kraftigare än Eyjafjallajökulls förra året. Däremot tror inte geologer att det kommer få lika förödande följder för flygtrafiken som förra året. Aksmolnet väntas nu dra in äver Sverige och Europa, följ vad som händer på DN.se. Vihåller tummarna att ni som ska resa kommer iväg som ni ska ;)Naanbröd

Här kommer ett recept på naanbröd som ursprungligen kommer ifrån Indien. Traditionellt sett bakar man brödet i en tandoor (cylinderformad lerugn) men det går lika bra att göra det i en vanlig ugn. Serveras gärna till heta grytor, nudlar eller till olika smårätter.
.
200°c
.
Ingredienser:
500g vetemjöl
1tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 ägg (vispat)
2msk smör
1 1/4 dl yoghurt
2 1/2 dl mjölk
.
Gör såhär:
1. Sikta ihop vetemjölet, bakpulvret, bikarbonatet och saltet.
2. Tillsätt youghurt och det smälta smöret.
3. Häll i mjölken lite i taget tills det går att forma en smidig deg.
4. Täck degen med en fuktig handuk och låt stå svarmt ca 2 timmar.
5. Knåda degen på ett rejält mjölat underlag, det tar ca 2-3 minuter att få degen slät.
6. Dela degen i 8 bitar och kavla varje bit till en 15 cm lång oval form. De ska vara ganska tunna.
7. Pensla med vatten och lägg den fuktiga sidan neråt på en smord ungsform.
8. Pensla med smält smör och grädda i ugnen 8-10minter eller tills de är gyllenbruna.
9. Servera :)


Målarjobb!

Hej på er! Hoppas att ni alla hade en trevlig helg och att ni njöt av det underbara vädret. Vår helg var riktigt bra och vi tog ett målarjobb i helgen för att försöka få ihop lite pengar till resan. Det känndes riktigt bra att få ihop lite pengar själva också! Vi letar efter mer småjobb vi kan ta :)Dumplings från havet

Jag (Sofie) älskar att laga mat och jag lagar mycket asiatiskt och tänkte därför tipsa om lite goda grejer under kategorin Världens Mat :) Vi börjar med en kinsesisk rätt som heter Dumplings, det är ett litet ångat knyte med många olika ingredienser. Det äts ofta till frukost men jag tycker det passar till kvällsmat också.
.
Dumlings från havet ingredienser:
25 wonton ark
100 g räkor
100 g krabba går också bra med crabsticks
2 vårlökar
2 små morötter
1msk chilisås
2msk Ketjapmanis (söt Indonesisk soja)
2msk ostronsås
1tsk salt
1tsk peppar

Gör såhär:
Tina Wonton arken, de ska tina sakta. Räkorna och krabban ska delas i mindre bitar ca 1cm stora, finhacka vårlökarna och riv morötterna. Blanda sedan ihop rökor, krabba, vårlök, morötter, chilisås, ketjapmanis, ostronsås, salt och peppar. Låt dra ca 2 timmar.
.
Nu ska du lägga ca 1tsk (eller 1msk beroende på hur stora arken är) av fyllningen på ett ark. För att få det till knytet kan du kolla på videon under hur man gör ;) De små knytena kan du nu ånga i bambukorgarna och det tar ca 8 minuter för att de ska bli klara. Smaklig måltid!Välgörenhetslopp för barnen i Kambodja

Idag den 5e maj annordnar Philip Carlsson elev på Haganässkolan ett välgörenhetslopp för barnen i Kambodja. Pengarna som kommer in går direkt till de fattiga barnen i Kambodja, ett mycket fint projektarbete tycker vi!
.
I sponsorloppet kommer elever från årskurs ett och två på Haganässkolan att delta och de har själva letat sponsorer. De som deltar i loppet kommer att springa en kilometerlång sträcka i Haganäs motionsspår och för varje varv för eleverna in en summa pengar. Beloppet har eleven kommit överens om med sin sponsor. Deltagarna har en timme på sig att springa och de ska försöka springa så många varv som möjligt. Flera elevlag kommer att delta, det finns också ett lärarlag. Den person som springer flest varv kommer belönas med ett presentkort på 1000kr.
.
Pengarna som samlas in under loppet kommer att gå direkt till organisationen Feed International som skickar pengarna till Kambodja, Feed International är en organisation som startades i Hallryd.
Vi hoppas att välgörenhetsloppet går som planerat och att Philip får ihop många pengar till barnen i Kambodja!

Timg_2721fw_large

KällaTrevlig valborg i efterskott!

Hej alla!
Hoppas ni hade en lika trevlig valborg som vi hade, med god mat, nära och kära samt ett stort bål att värmas av och titta på. Detta är ju en ganka spännande högtid, så vi letad upp lite interessant snabbfakta.

 

Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att kopplas samman med kulten av den heliga Valborg, mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år 779. Valborg blev förklarad som helgon den 1 maj och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens på nämnda dag att hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten red häxorna på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz,) och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen med rop, skott och horn, och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder.

 


 HUMORGALAN - FÖR VARENDA UNGE

Idag är det den första maj och ikväll direktsänder TV4 Humorgalan - för varenda unge, från Cirkus i Stockholm. Det är ett sammarbete mellan TV4 och UNICEF, värdar för programmet är Kristin Kaspersen och David Hellenius. På scen kommer vi också att få se Tommy Körberg, Pernilla Andersson och Ison & Fille m.fl.
.
Detta är det nionde året i rad som galan sänds och det är ett perfekt tillfälle att bli Världsförälder och stödja UNICEFs arbete för barns rättigheter. Vi kommer att få se inslag från Kenya, Guatemala och Centralafrikanska republiken. Vill ni läsa mer om hurmorgalan gå in på UNICEF eller klicka här för direktlänk.
Galan sänds ikväll 1maj kl. 20.00 på TV4.
RSS 2.0  RSS 2.0


ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se