Mors Dag

Idag är det mors dag så ni har väll inte glömt att fira er mamma? Men varför firar vi egentligen mors dag? Vi försökte undersöka det lite men det finns lite olika svar och här kommer dem :)

 

Första svaret vi fick: 1905 var det en amerikansk lärarinna som hette Ann Jarvis, hon ville högtydlighålla sin mors bortgång. 1908 ansåg metodistkyrkan att moderskärleken borde hyllas. Redan 1913 fastställde den amerikanske presidenten att dagen skulle firas andra söndagen i maj. Här i Sverige och de andra skandinaviska länderna och Storbritannien infördes mors dag först 1919. Det svenska initiativet togs via Cecilia Bååth-Holmberg, som flyttade firandet till den sista söndagen i maj från den andra söndagen i maj.

 

Det finns också källor som tyder på att firandet av mors dag kan vara ännu äldre. Det ska ha funnits så tidigt som år 1607 i Storbritannien, det var en folklig helgdag där man hedrade mödrarna. Storbritanniens Mothering Sunday från 1607 var egentligen ett missförstånd då det kyrkliga begreppet misstolkades. Den ursprungliga traditionen innebar att man skulle besöka och offra i församlingens moderkyrka.

 

Det finns också en ännu äldre version, vilket tyder på att mors dag skulle kunna härsamma från de gamla grekerna och det gamla rommarriket. Att man skulle ha valt månaden maj är ingen en slump. Månaden maj är livets månad, det är då allt växer så det knakar och det blir liv i naturen. De firade Moder Natur, men inte vilken Moder Natur som helst. Genom bål offrades saker och ting som befolkningen hade samlat till gudinnan Rhae, fru till Cronos och mor till världshelheten och alla gudar. I det gamla romarriket hade man ett liknande firande men istället offrades gåvor till gudinnan Cybele. Firandet kallades för Hilaria och det ska ha pågått i tre dagar mellan den 15:e till 18:e maj.

 

Det blev en liten historie lektion, välj själva vilken av historierna ni tycker är mest spännande men glöm inte att fira er mamma idag. En extra kram eller varför inte laga middagen? Det uppskattas alltid :)
.

Tumblr_lhzmwy4o3x1qfdig2o1_500_large




Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


  RSS 2.0
ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se