Tom yam

Här kommer ett recept på en mycket god men het soppa, Tom yam soppan serveras i många asiatiska länder. Personligen är detta en av mina favoritsoppor, jag äter den dock inte så ofta. Brukar passa att äta den när jag kommer iväg på en resa till något asiatiskt land. På höstlovet testade jag däremot att göra soppan själv och tyckte att det blev mycket gott! Soppan blev av CNN Go listad som nummer 8 på listan World's 50 Most Delicious Food. Här kommer receptet, lycka till.
.
Mat i Thailand.Fyra portioner:
450 ml hönsbuljong
2 kaffirlimeblad
5 cm citrongräs, hackat
3 msk färskpressad citronsaft
3 msk fish sauce
2 små gröna chili, hackade
1 tsk socker
8 små shiitakesvampar, går lika bra med champinjoner
450 g råa jätteräkor, skalade och rensade
.
Tom Yam Sås
4 msk matolja
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor schalottenlök, finhackad
2 stora torkade heta röda chili, grovhackade
1 msk fish sauce
2 tsk socker
.
Gör såhär:
1. Börja med Tom yam-såsen. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt vitlöken. Fräs den tills den blir brynt och lyft sedan upp vitlöken med en hålslev och lägg åt sidan så länge. Tillsätt schalottenlöken i samma olja och fräs tills den blir gyllenbrun, lyft upp med hålslev och lägg åt sidan så länge. Fräs sedan chilin i samma olja tills den mörknar, lyft bort och spara oljan.
.
2. Mal den frästa chilin, vitlöken och schalottenlöken till en slät massa, gör lätt med en matberedare eller en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen med oljan på låg värme, tillsätt den malda massan och låt den bli varm. Tillsätt fish sauce och socker och blanda väl. Ta bort kastrullen ifrån värmen.
.
3. Hetta upp buljongen och 2msk av yom yam såsen i en annan kastrull. Tillsätt kaffirlimeblad, citrongräs, citronsaft, fish sauce, chili och socker, låt sjuda i 2 minuter.
.
4. Tillsätt svampen och räkorna, låt sjuda i 2-3 minuter tills räkorna är genomkokta. Servera!
.
Smaklig måltid! :)





Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


  RSS 2.0
ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se