Projektplan-Projekt Tsunami

För någon månad sedan skrev vi ner hela vårt arbete på papper, är ni intresserade av vårt arbete kan ni läsa hela vår projektplan här under. Hoppas att ni får lite mer koll på vårt arbete med hjälp av detta :)


Planering:

Den 26e december 2004 inträffade en tsunami i den Indiska Oceanen, detta bidrog till en hög dödssiffra och flertalet hemlösa. Jag (Sofie) minns denna dagen mycket väl, Thailand och Asien är platser som alltid har legat väldigt nära mitt hjärta. Jag som var 11 år denna dagen satt på mitt rum och lyssnade på min nya radio som jag hade fått i julklapp, på radion pratade de om att en tsunami hade drabbat den Indiska Oceanen. Jag visste inte då vad en tsunami var och förstod inte konsekvenserna av detta, men när jag förstod innebörden av det kändes det som luften gick ur mig. Hur kunde detta hända? Människor, hotell och fantastiska platser försvann under ett ögonblick. Även om jag inte var på plats kände jag en stor sorg för alla som förlorat sina liv. Jag tänkte mycket på alla dem som vi hade träffat när vi var där, alla trevliga, snälla och hjälpsamma thailändare.


Jag,(Hanna), minns det nog lika väl som Sofie. Det tog extremt hårt eftersom jag två veckor tidigare sprungit runt på just de stränder och bott på de hotell som på två sekunder var som bortblåsta. Det första som slog mig var tanken på alla invånare som vi mött, folk som livnärde sig längs de turistberoende stränderna och som var så vänliga och hjälpsamma..Levde dom? Deras familj? Fanns deras hem kvar? Det går nog inte riktigt förklara känslan av att slå på tv:n och se något så kaosartat, något som verkligen inte stämde överens med de idylliska platser jag just då hade väldigt tydligt i minnet. Att en gång få åka tillbaka betyder otroligt mycket!

 

Syftet med arbetet är att se hur landet har har byggts upp och utvecklats efter tsunamin, vilka förändringar som har skett, sett från ett före och efter perspektiv. Detta kan vi göra då vi båda har besökt Thailand innan tsunamin och efterperspektivet får vi igenom att vi åker ner till Thailand i jul. Vi vill ta del av lokalbefolkningens tankar, känslor och upplevelser för att sedan skildra och återberätta det i vårt skriftliga arbete. Vi vill också besöka barnhemmet i Phuket som grundades efter Tsunamin och det för att få en bättre insikt i hur barnhemmet drivs och hur arbetet sköts. Vi vill också besöka många små öar eftersom de drabbades väldigt hårt av tsunamin, hur ser de ut idag och har turismen repat sig? Mot slutet av vår resa ska vi också besöka en thailändsk skola på Koh Lanta.

 

Problemformulering:

De frågor som vi kommer utgå ifrån är följande:

 

  • Hur gick processen efter tsunamin till?

  • Hur har livet gått vidare efter tsunamin, hur ser det ut idag? (ex. Uppbyggnad, turism, Bakgrundsinformation om de platser vi tänker besöka, det blir då lättare att jämföra när vi kommer till platserna)

  • Vad är en tsunami?

  • Hur har landet gjort för att förbereda sig för ytterligare naturkatastrofer?

  • Vi skulle vilja få kontakt med Sussie som driver ett barnhemmet Muang Mai i Phuket för att intervjua henne på plats i Thailand.

 

Under vår resas gång kommer vi antagligen att ha fler frågor som dyker upp men de kan vi inte skriva ner eftersom vi inte vet vilka dem är.

 

Metodbeskrivning:

Vi kommer att åka ner till Thailand för att med egna ögon se förändringen och besöka bland annat barnhemmet och den thailändska skolan. Vi kommer att intervjua Susanne Jansson och vi kommer att prata med volontärer men även barnen. Genom att göra intervjuer och prata med dem kommer vi att få en mer personlig vinkel i arbetet. Innan vi gör vår resa kommer vi att samla information från bland annat böcker, internet, intervjuer före resan och egna erfarenheter. När vi är iväg kommer Emma Gunnarsson att dokumentera resan genom att filma, vi tre kommer att fotografera och skriva ner tankar och fakta under resans gång.

 

Tidsplan:

Vi har jobbat med vårt projektarbete sedan januari 2011 och vi hade ganska snabbt en klar ide om vad arbetet skulle gå ut på. Sedan vi började med arbetet har vi lärt oss otroligt mycket bland annat hur vi skriver brev till företag, hur man ansöker om stipendier, ansöker om sponsorer och kontakta tidningar. Under sommaren har vi sökt fler stipendier, sökt fler sponsorer, deltagit i tävlingar med kontanvinster, startat en blogg, utfört trädgårdsarbete, sålt gräddbullar och deltagit på loppisar.

Vi har nu själva jobbat ihop pengarna till flygbiljetterna så de är nu betalda. Den 28e december kommer vi att resa ner till Thailand och vi kommer under resans gång att jobba med samma sak.

Fram till att vi reser kommer vi givetvis att jobba med planering och informationsinsamlandet samt att få ihop pengar och sponsring.

 

28/12-24/1 är vi i Thailand. Där kommer vi samla så mycket information som möjligt, även få intervjuer och ta in alla intryck runt omkring oss. Vi hoppas också att kunna uppdatera vår blogg ofta så att vänner, familj och andra kan följa resans gång. Vår blogg heter http://projecttsunami.blogg.se och där skriver vi om projektarbetet, lite tips, festivaler i Thailand och lite allt möjligt. Innan vi åker iväg kommer vi att ha försökt att ha mycket av det skrivna klart, det måste vi för att göra ett bra jobb när vi är iväg. Vi måste ha en bra bakgrundsbild och mycket fakta att jobba med när vi är där. När vi kommer hem kommer vi att sköta renskrivningen av arbetet, eftersom vi har gjort en stor del redan i höst blir det nog inga problem att vara klara i vår.

 

Arbetet vi gör kommer att mynna ut i en skriftlig inlämning, filmat material, en ”pocketbok” där vi har samlat vårt arbete och resa och en muntlig presentation. I den muntliga delen kommer vi antagligen att använda oss av en power point för att lättare visa det vi har gjort och sett men också för att det blir intressantare och roligare för de som lyssnar.

 

Vårt projektarbete är verkligen något som vi vill och vi har verkligen kämpat för det och vi kommer kämpa hela vägen, det är inte bara ett skolarbete det är en chans för oss att lära oss enormt många nya saker. Antagligen saker som vi inte annars hade fått lära oss. Genom detta arbetet får vi nya livserfarenheter och under tiden växer vi mycket som personer, vi lär oss att planera och arrangera, utföra en resa och ta ansvar och visa att vi klarar oss själva.

 

Källor, personer som vi idag har eller som vi ska ta kontakt med:

Vi har idag fått kontakt med Lars Ilstam från Växjö, han sitter med i styrelsen för Barnhemmet i Muang Mai, vi har läst När livet stannar av Malin Sävstam och vi läser också Klockan 10.30 i Khao Lak av Pigge Werkelin.

 

Vi har kontaktaktat Susanne Jansson (barnhemmet Muang Mai i Phuket), försöka få kontakt med en läkare som var på plats i Thailand precis efter tsunamin och prata med Ewa Dickner som var i Khao Lak när tsunamin drog in.

 

Idag har vi kontakt med tidningarna Norra Skåne, Smålänningen och Smålandsposten för lite publicering innan resan och förhoppningsvis efter resan. Det kan hända att vi kan komma i kontakt med fler tidningar under arbetets gång!Postat av: Johanna

Asså ni är helt otroliga tjejer, helt otroliga!

Ni är helt sjukt ambitiösa och framåt. Fantastiskt, att ni är så himla motiverade, och en väldigt bra planering, jag är väldigt nyfiken på vad ni kommer uppdatera med här på bloggen.

Stort lycka till !!!! :D<3

2011-11-03 @ 22:37:57

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


  RSS 2.0
ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se