De ska undersöka livet efter tsunanmin

Hejsan!
Satt och tittade igenom lite av våra papper, hittade vårt sparade nummer av Smålänningen och läste igenom vår artikel som vi gjorde när vi startade upp vårt projektarbete. Missade ni v¨r artikel i våras? Då kommer den här under :)
.
Strax före jul föddes idén om att göra ett projektarbete på resande fot i kombination med välgörenhet. Om allt går enligt planerna reser Hanna Wiik Olsson och Sofie Kihlström till Thailand om ungeför ett år.
.
-Vi är båda glada för att resa säger, Sofie Kihlström.
De ska rikta in sig på att undersöka livet i samband med och efter tsunamin, hur gick processen till och hur har människorna på plats gått vidare? Fröet till ett resande projektarbete kom från Sofies mamma  som hade läst en artikel om någon som hade gjort ett projektarbete där  en resa ingick.
.
Tidigare resmål
Fröet fick gro och nu har Sofie tillsammans med Hanna en klar vision om vad de ska göra. Just nu går de andra åre på gymnasietmen för att projektarbetet ska bli av i trean börjar de samla in pengar redan nu.
-Om man verkligen vill går det att genomföra, säger Sofie.
Och varför blev det då just Thailand som agerar slutdestination? Svaret är enkelt. Det ligger dem varmt om hjärtat.
-Vi har varit där flera gånger förut, säger Hanna.
Bara ett par veckor innan tsunamin drog in över de thailändska stränderna var Hanna där på semester.
-Vi blev väldigt ledsna när vi fick reda på det. Det satte sina spår, säger Sofie, som också har varit i de drabbade områdena.
.
Bakom fasaden
Under de tidigare resorna till Thailand har de varit vanliga turister. Nu är tanken att de ska se hur thailändarna faktiskt har det idag, drygt sex år efter katastrofen.
-Vi vill se hur det ser ut bakom de thailänska lyxhotellen. Vi får bättre mer kunskaper genom att vara på plats, säger Sofie.
  • Vilken är den största akillnaden som ni har märkt före och efter tsunamin?
-Det är mer charteraktigt nu och jag tycker det är fel. Jag vill se de thailänska gatuköken och inte Mc Donalds, säger Hanna.
Deras mentor visade sig dessutom känna några några lärare i Thailand. Vilket resulterar i att eleverna kan hälsa på i en skola i Koh Lanta där läraren har arbetat.
.
Finansiering
För att resan ska gå ihop sig rentekonomiskt söker de nu sponsorer. Den stora kostnaden ligger på flygbiljetter och sedan handlar det om tak över huvudet och energi till magen.
-Allt överskott kommer går till skolan på Koh Lanta så det blir lite välgörenhet också, säger Sofie.
.
Samla in pengar
Eleverns ska även besöka ett barnhem och göra intervjuer där. För att inte lägga hela kostnaden på sponsorer tillverkar och säljer de smycken och glasföremål. Och det är framförallt på marknader av olika slag som försäljningen kommer att ske.
.
Reseblogg
Går allt enligt planerna åker de iväg till Thailand om nästan ett år, i samband med julledigheten. Men skulle de mot förmodan inte samla in tillräckligt  med pengar så att resan blir inställd, då skickar  eleverna hela den insamlade summan till välgörenhet. Hemma i Sverige kommer alla som vill kunna följa arbetet via en blogg.
.
Kristina Nordenmark



Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


  RSS 2.0
ForHair.se
Playman.se


Gratisbio.se